MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR
U ORGANIZACIJI EAMD-e
- SLOVAČKA 2011 -

Ove godine je međunarodni šahovski turnir pod pokroviteljstvom EAMD-e održan u Slovačkoj, mesto Prašice, pansion „Slniečko“, u periodu od 04. do 08. maja.
Na turniru je učestvovalo 16 takmičara iz 6 zemalja i to: po dva takmičara iz Poljske, Češke i Srbije, po tri takmičara iz Slovačke i Slovenije, četiri takmičara iz Mađarske.
Prvi put su na turniru učestvovali i naši predstavnici, takmičari iz Vojvodine - Travica Robert i Milićević Dragan koji su predstavili Srbiju na najbolji mogući način.
Turnir se igrao u 9 kola, po tkz. švajcarskom sistemu parovanja, sa tempom igre - 1 sat po igraču.
Tim koji je predstavljao našu zemlju je bio u sastavu: Kovač Atila - vođa puta, Milićević Dragan – takmičar i Travica Robert – takmičar, dok je vozač i pratioc bio Savić Miroslav.

‚‚Na samom dolasku u pansion, nas je impresionirala neizmerna gostoljubivost domaćina koji su nam poželeli dobrodošlicu u prelepi pansion „Slniečko“, rekreativnom centru u Slovačkoj. Netaknuta priroda, lepo vreme, ljubazni domaćini, dobra hrana, dobri uslovi za igru, prijateljski raspoloženi igrači iz drugih zemalja, obećavali su dobar provod i uspeh na samom početku turnira.
Prvih nekoliko partija naš tim je nizao pobede, polako ali sigurno izbijali smo na vodeća mesta i maštali o mogućem fenomenalnom uspehu, kako ličnom tako i uspehu za našu zemlju. Nažalost, ubrzo je došlo je do poraza, nismo dugo očajavali, brzo smo se oporavili i nastavili borbu.
Do poslednjeg kola je bilo neizvesno koja će ekipa zauzeti prvo mesto. Borili smo se sa ekipom iz Mađarske, prekaljenim borcima i uz veliki napor uspeli smo da izjednačimo bodove!“

Nažalost, bolji dodatni kriterijum – buholc - nije bio naklonjen našim takmičarima tako da su Mađari osvojili I mesto. U generalnom plasmanu Srbija je bila druga a Poljska treća.
U pojedinačnoj konkurenciji je već posle trećeg kola bilo jasno da ćemo imati vodeću ulogu u borbi oko plasmana za sam vrh. Posle sjajnih partija, član našeg tima - Milićević Dragan je osvojio prvo mesto, dok je četvrto mesto osvojio izvanredni Travica Robert, pobedivši jednog od favorita – Poljaka. Ova pobeda ima i posebni značaj jer je Robert olakšao put do pobedničkog pehara svom timskom kolegi.

Želimo da istaknemo da je najveći uspeh ove mlade ekipe iz Vojvodine - mnoštvo novih simpatizera i novi pozivi za slične turnire koji će uslediti u budućnosti.